Nolimal d.o.o., mehanska varnostna tehnika
Cesta pod goro 42
Borovnica
1353
Slovenija
info@nolimal.si
Facebook

Trezorske ključavnice

 

Izbor načina zaklepanja je vaša osebna odločitev, jo določi poslovni model podjetja ali pa je zahteva varnostih oz. zavarovalniških meril (trezor in hrambo lahko vključite na zavarovalno polico).

 

Ne glede na izbiro načina odklepanja je zaklepanje vedno varno. Le pri odklepanju s trezorskim ključem je potrebna dodatna skrb za hrambo samega ključa.

 

Mnenje, da se trezor ne more več odkleniti če se izpraznijo baterije ni pravilno. Elektronska trezorska ključavnica se vedno lahko odklene tudi potem, ko so baterije prazne. Ključavnica namreč ohrani kode kljub izpraznitvi baterij. Potrebujete le nov komplet baterij (baterije vstavljene na zunanji strani vrat/ključavnice) ali baterijo (odprete preko kontakov na ključavnici).

 

Elektronska ključavnica ima pogosto tudi časovni zamik odklepanja (angleško: Time Delay). To pomeni, da po vtipkanju kode ostane ključavnica zaklenjena še izbran čas in šele nato omogoči odklepanje s ponovnim vtipkanjem kode (na primer po 10 minutah). Ta funkcija je varnostna, da je čas odpiranja trezorja daljši.

  

Varnostni razred in število trezorskih ključavnic: 

  1. Trezorji z nižjimi protivlomnimi varnostnimi stopnjami (II., I., 0., S2, S1) imajo predpisano eno (1) trezorsko ključavnico v varnostnem razredu A po standardu EN1300.
  2. Trezorji s protivlomno stopnjo od III. do V. mora imeti ključavnico v varnostnem razredu B. Število ključavnic (ena ali dve) določa varnostna stopnja.
  3. Visoke protivlomne varnostne stopnje kot so IV., V., VI in več pa imajo po dve ali več ključavnic v varnostnem razredu B, C ali D.

 

V primeru več ključavnic so le te lahko različne izvedbe po želji npr. ključ-ključ, ključ-koda, ključ-kombinacija, koda-kombinacija, kombinacija-kombinacija.

 

 

 

 

Mehanska trezorska ključavnica na ključ

 

Klasična trezorska ključavnica na dvobradi ključ.

 

Vsaka ključavnica ima ob dobavi dva ključa. Dodatni ključe je možno naročiti. Ključavnice na trezorski ključ so še vedno najpogostejši način zaklepanja. Slaba lastnost pa je, da morate ključ varno hraniti.

 

Ob izgubi ali odtujitvi ključa, lahko vedno nov ključ izdelate, če le imate še kakšen ključ po katerem izdelamo duplikat. Zaradi varnosti, priporočamo menjavo ključavnice, ob kateri zopet prejmete dva nova ključa.

 

 

 

 

Mehanska trezorska kombinacijska ključavnica

 

Kombinacijska ključavnica se po načinu uporabe nahaja nekje med mehansko ključavnico na ključ in elektronsko ključavnico na kodo, saj za odklepanje ne potrebujete ključa temveč pravilno kombinacijo. Trezor se odpre po pravilno odvrteni kodi, odklepa pa se z vrtenjem po principu "tri levo - dve desno- ena levo".

 

Ključavnica ne potrebuje napajanja, zato ni potrebe po menjavi baterij. Ravno tako vas ni potrebno skrbeti kam pospraviti ključ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elektronska trezorska ključavnica za trezorje nižje varnostne stopnje

 

Preprosta in izredno zanesljiva elektronska ključavnica SELO je odlična nadgradnja mehanskih ključavnic, saj jo lahko v večini primerov zamenjamo brez večjih posegov na trezorju. Na voljo sta dva tipa:

 

SELO-A (VdS-A)

- do 8 uporabnikov in 1 administrator

- 7 LED signalnih diod

- šest mestna koda - vnos s tipkovnico

- možnost zakasnitve odpiranja od 0 do 99 minut

- Napajanje 3 x AAA (na zunanji strani trezorja)

 

 

SELO-B (VdS-B)

- do 32 uporabnikov in 1 administrator

- LCD zaslon

- možnost soključarstva

- dva časovna okvira

- 7 oz. 8 mestna uporabniška koda

- možnost poljubnih zakasniteve odpiranja

- Napajanje 3 x AAA (na zunanji strani trezorja)

 

 

 

 

 

Elektronska trezorska ključavnica za trezorje višje varnostne stopnje

 

Trezorske blagajne višjih varnostnih stopenj imajo za pridobitev ustreznega certifikata med drugim tudi pogoj, da se za zaklepanje uporabljajo ključavnice višje varnostne stopnje (B- do D). Od IV varnostne stopnje dalje je zahteva med drugim tudi, da sta na trezorski blagajni nameščeni vsaj dve ključavnici razdreda B. S trezorsko ključavnico Paxos zagotavljamo ustrezno varnostno stopnjo, obenem pa uporabniku nudimo udobje, saj lahko vse nameščene ključavnice upravlja z eno vhodno enoto. Trezorska ključavnica Paxos je v zadnjih 25 letih postala standard za varnost v profesionalni in privat uporabi.

 

Za ključavnice Paxos pa je značilno:

 

- ključavnice varnostni razred od B do D

- ena ali dve master kodi

- 8 mestna uporabniška koda

- do 25 uporabnikov

- možnost soključarstva

- vhodna enota na gumb ali tipkovnico

- dvovrstični zaslon

- možnost nastavitve časovnega zamika

- napajanje na baterije ali priklop na omrežno napetost

- motorno odpiranje s samodejnim zaklepom

- možnost izpisa protokola odpiranja in zapiranja - Možnost priprave poročila

- jezik: slovenščina

- možnost priklopa tihega alarma

- dvojno redundantno elektronsko vezje (deluje vsakič eno – uporabnik ne zazna spremembe)