Nolimal d.o.o., mehanska varnostna tehnika
Cesta pod goro 42
Borovnica
1353
Slovenija
info@nolimal.si
Facebook

A smo zaklenili vrata??

A smo zaklenili vrata??

 

 

Pogosto vprašanje, še posebaj kadar odhajamo od doma za dlje časa. Skoraj vedno, pa se nam to vprašanje pojavi, ko smo že v avtu in na poti.

 

Najprej razjasnimo kaj zaklenjena vrata dejansko so. To so vrata, ki smo jih zaprli in nato zaklenili s ključem. Le ob zaklepanju smo vrata zaklenili z ZAKLEPOM. Kadar vrata zapremo, in jih ne zaklenemo so vrata le ZAPAHNJENA. Pogosto prihaja do zmotnega mišljenja, da imamo vrata varno zaklenjena, ker je na zunanji strani vrat namesto kljuke gumb ali drog. Napačno! vrata so v takem primeru le zapahnjena, in le malo truda je potrebnega da  vlomilec vstopi v prostor. Potreben  je le odmik zgornjega zapaha, ki ga ponavadi odmaknejo z izvijačem ali kakšnim drugim naviralnem orodjem.

 

S samozaklepnimi ključavnicami so vrata ob zaprtju  VEDNO  zaklenjena. Posebni samozaklepni mehanizem v ključavnici poskrbi da ob zaprtju zapah otrdi, zaklep pa samodejno izskoči in zaklene vrata.

Jih moramo potem vedno odklepati?

 

To  je pogosto zastavljeno vprašanje odgovora pa sta Da in Ne. Izhod iz prostora je vedno mogoč brez ključa in odklepanja, kar pomeni, da je pred izhodom dovolj že pritisk na kljuko. Kadar pa smo na zunanji strani vrat, na vratih pa imamo namesto kljuke gumb oziroma drog, za vstop v prostor vedno potrebujemo ključ. Pred vstopom je namreč potreno vrata najprej odkleniti in odmakniti zapah.

     
Arhiv novic